17 mars 2020

Oj vad snabbt vardagen blev en annan för oss alla. Corona-viruset har  verkligen rört runt. Vi fullkomligt dränks av information, spekulationer och tyckande.
Som fastighetsmäklare jobbar du i ett yrke med många möten vilket också är viktigt för dig för att kunna genomföra affärer. Hur ska du göra?
Frågorna kommer till oss och vi har inte så många andra svar än andra. Det handlar om att skapa en hygglig trygghet vid visningar och affärsuppgörelser. Och det handlar om att minska antalet samtidiga besökande och hålla en väldigt god hygien.

Prova ny teknik, jobba med slotar och e-signering. Använd handsprit eller tvål och vatten

Mäklarsamfundet ger de här Corona-råden på sin sida;

  • Låt köpare anmäla sig till visningar. På så sätt kan du kontakta dem och diskutera alternativa tider/lösningar. Undvik visningar med väldigt mycket folk.
  • Informera köpare, inför och i samband med visning, om att de ej bör komma på visningar om de känner sig sjuka eller om de har rest utomlands de senaste två veckorna. Försök erbjuda dem andra lösningar.
  • Ha inte visningar om du själv känner dig sjuk.
  • Erbjud kunder möjlighet att tvätta händer på plats och/eller handsprit. Pappershanddukar och papperskorg bör finnas.
  • Undvik att ta i hand.

Begränsa antalet samtidiga besökare

I FasAd har du möjligheter att jobba med visnings-slotar. Du ställer in i FasAd hur många personer som samtidigt får närvara på en visning. Många av våra kunder har byggt in möjligheten att visa slotar på sin sajt.
Har ni inte det går det fortfarande bra att arbeta med det i FasAd. Be helt enkelt  intressenter att göra en visningsanmälan och använda sedan slot-möjligheten i FasAd.
Vill ni att vi bygger in visnings-slotar på er sajt så kontakta oss. Det kan ju underlätta i Corona-tider.
 

Prova nya tekniska lösningar

Varför inte helt enkelt testa att använda tekniken? Streama  visningar på Facebook är en idé. Det kan vara ett sätt att låta intressenter se bostäder utan att fysiskt vara närvarande. Det är klart att det inte är riktigt samma känsla att se det i en streamad tjänst, men  det kan vara good enough för intressenterna i första skedet.
Här finns lite info om du vill komma igång  med detta.
Hur sänder jag live på Facebook?

Konfigurera en livevideosändning

E-signering kan vara en lösning

E-signering kan i vissa lägen vara till hjälp. Det är ett smidigt sätt att knyta avtal och bekräfta dokument och garanterat utan att sprida Corona-virus. Men se upp med juridiken. Ta hjälp av FMF:s eller Mäklarsamfundets jurister så att det blir helt rätt.
Jag vet att det är många som hoppas på att FMI ska ge vika nu och erkänna e-signerade förmedlingsuppdrag som giltiga handlingar. Det vore absolut en god gärning för branschen.

Fullmakter

När du ska skriva kontrakt glöm inte bort möjligheten fullmakt. Du finner dem i FasAd. Både köpare och säljare kan ge fullmakt till någon. Samma sak gäller vid tillträdet. Då är det i vissa fall möjligt för dig som mäklare att representera säljare eller köpare.
 

Digitala möten

Just nu sitter många hemma och arbetar. Det gör att det kan vara svårare att kommunicera. Men idag finns det många lösningar för att enkelt kunna samarbeta över nätet. Det finns till exempel en uppsjö av olika plattformar för digitala möten. Vi på PREK är duktiga på teknik så här kan vi definitivt hjälpa till med olika tekniska lösningar.

Mycket tyckande är det

Som sagt det är mycket tyckande om och hur vi ska agera i dessa Corona-tider. Lotti Knutson formulerar det så här .
 
Ta hand om er!