14 oktober 2022

Vi har på sistone märkt ett ökat intresse från våra kunder gällande SEO. Vi som bygger och förvaltar hemsidor kan rent tekniskt och strukturellt sökordsoptimera en hemsida och förebygga återvändsgränder. I denna intervju tipsar PREKs Lead Developer Dennis Germundal om vad vi kan göra för våra kunder gällande SEO-optimering. 

 

Dennis Germundal, Lead Developer

 

Vi ber Dennis berätta om de tre aspekterna på en sajt som påverkar SEO:

1: Koden/tekniken

När det gäller kod så har vi på Prek stor erfarenhet och en bra struktur där vi t.ex. alltid arbetar med korrekta rubriknivåer. Det är viktigt för att sökmotorerna ska förstå innehållet och för att skapa en god matchning för det besökaren söker efter.

Sökmotorerna premierar en snabb sajt och betygsätter sajten därefter. Vi arbetar därför med tekniker som Google premierar, såsom varnish, CDN och WebP.

Utöver det finns viktiga parametrar som mobilanpassning och tillgänglighet. En mobilanpassad sajt leder till högre rankning hos Google.

 

2. Strukturen

Den övergripande strukturen är viktig ur SEO-synpunkt. Det handlar om hur sajten är uppbyggd vad gäller undersidor, menyer, sidtitlar och URL-struktur. Det är viktigt att man enkelt kan navigera överallt på sidan, att allt innehåll går att nå via få klick.

 

3. Innehåll

Här kommer mäklarnas jobb in. Utöver att skapa texter som innehåller de nyckelord som besökaren söker, ska man skapa trafik till hemsidan. Det kan man göra genom att skapa inlänkar, t.ex. genom att arbeta med annonsering.

 

Vad kan man göra för att ens hemsida ska få en bättre Googlerankning?

Det är viktigt att fundera igenom vilka nyckelord man vill ha, och se till att man använder dessa frekvent. Om man vill bli hittad av de som söker på “Östermalm” bör man använda ordet “Östermalm” i sina säljtexter och rubriker på ett naturligt sätt, men utan att överdriva.
Ju mer naturlig text desto bättre kommer sökmotorerna att gilla texten och belöna hemsidan därefter.

 

Hur ser en bra startsida ut, sett ur SEO-perspektiv?

Startsidan behöver ha innehåll som går att ranka på. Därför behövs text som beskriver företaget och vad som utmärker företaget och utbudet.

 

Men tänk om man man vill ha en “ren” startsida, med endast bild eller rörlig MEDIA?

Om man vill ha en ren startsida är det viktigt att man har landningssidor. Det kan man ha oavsett hur ens startsida ser ut. Det handlar om huruvida man vill utnyttja sin startsida fullt ut eller inte, rent SEO-mässigt.

Oavsett, landningssidor är bra i denna aspekt. Man kan specifiera sin landningssida efter nyckelord. Om man tror många kunder letar takvåningar på Östermalm kan man ha en landningssida som handlar om just det. Där man skriver om mäklarkontorets erfarenhet och visar objekt som matchar,

Landningssidan är dessutom bra om man t.ex. vill annonsera på FB efter en viss målgrupp. Då får man en bättre träff än vad en allmän “Våra hem”-sida kan göra. Vårt tips är att skapa flera landningssidor utefter olika objekttyper eller stadsdelar.

 

Sålda objekt. Hur ska man tänka kring dessa?

Det är viktigt att tänka igenom hur man vill hantera sina sålda objekt. Varje sålt objekt som varit publicerat som “Till salu” har en URL som finns på Google. Den har över tid byggt upp en viss länkkraft och kan ha inlänkar från andra sajter (ex. blogginlägg). Man bör därför inte avpublicera objektet efter försäljning. Det är ofördelaktigt ur SEO-synpunkt. Vi kan hjälpa er anpassa hur mycket information ni vill ha kvar på era “Sålda objekt” på sajten. Då bestämmer vi tillsammans hur mycket info som ska synas. Till exempel visas endast en bild, området, kvadratmeter och kontaktuppgifter till förmedlande mäklare.

Överlag är det viktigt att undvika återvändsgränder på hemsidan. Att det finns något för besökaren att göra, ta sig vidare från den sida de befinner sig på. Därför är det väldigt bra att visa liknande objekt i samma område/prisklass eller vad det nu kan vara i nederkant på ett sålt objekt.

 

Hur förbättra hemsidans 404-sida (“Sidan kan inte hittas”-sidan)?

Den här sidan kan man också se som en landningssida för besökaren, att visa upp utvalda objekt, eller leda vidare till andra intressanta sidor. Fånga intresse med att lägga in ett spekulantregister. Därför bör man undvika att bara ha en återvändsgränd som enbart säger “Hoppsan, sidan kan inte hittas”.

Tips från oss på åtgärder som vi rekommenderar att man ser över på hemsidan:

  • Startsida med innehåll.
  • Undersida (landningssida eller flera landningssidor).
  • Sålda objekt – ska finnas kvar som enskilda URL:ar. MEN anpassa hur mkt info man vill visa.
  • Stajla hemsidans 404-sidor. 
  • En bra tumregel är att om du anpassar sajten för besökaren, anpassar du även för sökmotorerna.

Om du vill veta mer om vilka SEO-åtgärder vi kan göra för just din hemsida, hör av dig till:
My Landqvist [email protected] 070- 044 22 81, eller
Dennis Germundal [email protected]