10 november 2017

[:sv]Att ständigt vara närvarande med intressant information skapar affärer. Det tar tid och du ser inte resultatet direkt. Men jobba och använd stöd som finns i ditt affärsstödssystem.
På flertalet orter är det idag bostadsbrist. Enligt Boverkets bostadsmarkansenkät där kommunerna varje år rapporterar om läget på bostadsmarknaden bor 94 procent av befolkningen i en kommun där det råder bostadsbrist.
Det ställer högre krav på den som söker bostad. Tänker man köpa bostad gäller det att vara med i svängarna när det kommer ut ett intressant objekt på marknaden. Lånelöftet måste vara klart, man bör ha en god bild av vilka krav som man ställer på bostaden, omgivningen, kommunikationer m.m.

”Du vinner affären långt före du visste att den fanns!

Som köpare bör man vara väl påläst och informerad om skolar, dagisköer och också skaffat sig en bra bild av t.ex. parkeringsmöjligheter, pendlingsmöjligheter och inte minst vad kommunen har planerat för utveckling av bostadsområdet.
Det är mycket att tänka på och många bostadsköpare lägger mycket tid på att förbereda sig. I förberedelserna kommer också kontakten med fastighetsmäklare.
Kunden tar tidigt kontakter med mäklaren för att förstå marknaden och också vara beredd när det dyker upp intressanta objekt. Här börjar fastighetsmäklarens jobb.

Kommande, På gång, Försprång

Mäklarföretagen lockar med kostnadsfri värdering, professionella fotograferingar, m.m. och så möjligheten att lägga ut bostäder som kommer att säljas men inte riktigt än. Olika namn används för den här processen; Kommande; På gång, Försprånget, Snart till salu m.fl.
Det är idag så vanligt att även bostadssajten hemnet.se har valt att öppna en möjlighet att annonsera objekt som kommer att säljas men inte är till försäljning än. ”Tjänsten” är så väsentlig att ordet ”Kommande” till och med är varumärkesskyddat av HusmanHagberg.

”Tjänsten” är så väsentlig att ordet ”Kommande” till och med är varumärkesskyddat av HusmanHagberg.

Det här gör det mer besvärligt för bostadssökaren och samtidigt ger det möjligheter för mäklaren att få en närmare kontakt med köpare. Kan man ana att företeelsen används för att styra ett visst flöde av inkommande objekt till mäklarföretagen?
-”Nästa steg är att lägga upp din annons som ”På gång” på vår sajt och det finns även möjlighet att annonsera den som ”På gång” på Hemnet. På så sätt samlar vi på oss en värdefull lista av intresserade köpare. Om du vill kan du få statistik över hur många besök bostaden får på vår hemsida, så att du får en bra bild av intresset.” . Så beskriver Fastighetsbyrån tjänsten på sin sida.

Varför och hur bearbetar man marknaden?

Under den senaste 10 års perioden har bearbetningen av kunden flyttas fram tidigare och tidigare i processen, drivet av en het bostadsmarknad och bostadsbrist. Och vinnarna i kampen om kunderna är de mäklare som kan attrahera säljarna.
Köpare finns nästan alltid. Att få säljarna att tänka på mäklarföretag och mäklare innan tanken är klar att göra försäljningen är målsättningen. Det kräver varumärkesarbete både för företaget och för mäklaren.

Vem kommer vinna nya affärsmöjligheter?

Så klart att det är extremt viktig för fastighetsmäklarna att redan långt före ett bostadsköp arbetat med information till bostadsköparen. Att ständigt göra sig påmind som ett företag som har kunskap och förståelse för kundens behov. Lika viktigt att företaget är tilltalande och känns rätt för kunden på en emotionell nivå – alltså har en image som tilltalar målgruppen.
Det är inget ovanligt att vi, mina kollegor på PREK och jag, får höra att mäklare får kunder som önskar sälja sitt objekt hos dem för att de tycker att deras objekt passar in i deras befintliga utbud. Man kan här ana att valet av mäklare i vissa delar av landet blir en del av säljarens personliga varumärke, framförallt i storstadsregionerna.
Kunderna kan i många fall även tänka sig att betala en premie för att sälja med ett varumärke man vill identifiera sig med. Men för att ett företag ska kunna dra fördel av detta krävs en tydlig och nischad profil och tillräcklig varumärkeskännedom på marknaden, vilket långt från alla mäklarföretag lyckas med idag.

” Man kan här ana att valet av mäklare i vissa delar av landet blir en del av säljarens personliga varumärke,

Du vinner affären långt före du visste att den fanns!

Att sälja bostad är en förtroendeuppgift. Säljaren vill definitivt känna sig speciell och hanterad. Ju mer information och förtroende mäklaren har lyckats förmedla i sin kontakt ju större chans har mäklaren att få uppdraget. Men det är alltså inte bara en fråga om service, det är också en fråga om mäklarföretagets varumärke.

Använd ditt affärsstödsystem!

Som fastighetsmäklare gäller det att skapa ett starkt varumärke. Och nyckeln till det är konsekvent och metodisk kommunikation.
Det är ingen slump att vi kan följa ESNYs mäklare i programmet Toppmäklarna, eller att Hemverket testar motsvarande program. De större mäklarföretagen förekommer också frekvent både i tv-reklam, radio, affischeringar, som eventsponsorer och mycket mer.
Självklart är det här kanaler som kräver stor budget, och oftast bara kan räknas hem som lönsamma investeringar om kundbasen och kapaciteten är stor. Men det finns andra möjligheter som också bygger relationer och stärker varumärke.
Använd möjligheterna som finns i ditt affärsstödssystem. Ett bra affärsstödsystem ger dig möjlighet att mer eller mindre automatisk informera och bearbeta alla kunder du kommer i kontakt med. Det kan handla om allt ifrån att skicka intresseväckande mejl eller SMS till att uppmärksamma en födelsedag eller påminna om deklarationen.

En planerad och genomtänkt marknadsföring och långsiktig strategi!

Vi vet att kunderna letar efter information när de ska göra bostadsköp, och det kan vara ett bra sätt att addera värde och samtidigt bygga sitt varumärke genom sättet man informerar på. Och oroa dig inte för att skicka information som dina kunder säkert redan känner till. Vi gillar att få bekräftelse, så det ses snarare som positivt. Här kommer några exempel på vad man kan kommunicera:
• Prisutvecklingen i bostadsområdet.
• Leta upp intressant statistik tex från SCB, tidningar m.m.
• Skicka ut information om aktiviteter i mäklarens försäljningsområde
• Sker förändringar i närmiljön? Ny skola, nytt dagis, nytt köpcentrum, rivning av kvarter
• Berätta vilka förberedelser som är bra att göra när man ska sälja
• Välkomna till visning. Passa på att skicka med relevant information
• Tack för visningsbesöket. Berätta mer om processen
• Skicka ut information inför kontraktsskrivning
• Skicka ut information inför tillträdet
• Använd enkäter för att fånga kundens upplevelse, intressen
• Berätta när ni har sålt något i området. Bygg en liten story omkring detta.
• Bjud in till presentation av ditt företag
• Tack för affären. Skicka en blomma, presentkort, choklad efter tillträdet – och glöm inte köparen!
För att synas arbetar mäklaren självklart med de möjligheter som finns tillgängliga affärsstödsystem. Att kunna ställa in när aktiviteter ska utföras, tex när ett nyhetsbrev eller sms ska skickas ut i relation till var kunden befinner sig i processen gör arbetet med att hantera stora mängder kunder enkelt.
Det är också viktigt att respektera om kund säger nej till era utskick, samtidigt som det är viktigt att kunna be om att få den. Här handlar det om kopplingar mellan webb och affärsstödsystem.

” Ett bra affärsstödsystem hjälper mäklaren att vara närvarande

Vid varje tillfälle, i alla möten samla in mejladresser och mobilnummer och be kunden att få skicka nyhetsbrev till dem. Eller kanske ska du inte säga nyhetsbrev? Kalla det ”marknadsinformation”, ”områdesuppdateringar” eller något som känns mer tilltalande.
Automatisera sedan utskicken så att de blir enhetliga, och arbetssättet konsekvent. Det tar bort en stor arbetsbörda, och gör det mycket lättare att följa upp, förändra och förbättra kommunikationen.
Alla dessa är små guldkorn som mäklaren absolut ska jobba med. Det lönar sig alltid i längden.
 

Anita Axelson VD, PREK AB

 
 [:]